vasárnap, szeptember 12

Népírtás Ruandában

Nos ez a post kicsit eltérően most egy történelmi eseménnyel fog foglalkozni.Nem éppen lesz kellemes témájú de úgy gondolom ,hogy sokan nem is tudtunk arról ,ami az 1900-as évek Afrikájában lezajlott.Sajnos elmondhatjuk ,hogy világszerte borzalmasabbnál borzalmasabb emberi tettek mentek végbe .Ha ezt sorolni kezdenénk valószínűleg jó pár évig ezzel foglalkoznánk de hát mit is tehet ez ellen bárki?
Semmit de bár ez közhelynek hangzik az emberiségnek tanulnia kéne a hibáiból nem egyre tovább halmoznia azokat.

Egy filmajánlóval folytatnám a postot ami ezt az egész cikket ihlette.A film címe A kutyákat lelövik ugye?.
Megdöbbentő,szívszorító,magával ragadó alkotás és valahogy nem értem ,hogy az ilyen filmekre miért csak hosszú keresgélés után lehet rátalálni..Nem értem ,hogy miért nem egy ilyen film szerepel a sikerlisták élén..
Tény ,hogy a téma és a műfaj nem a legnépszerűbb de az ilyen filmeket minden embernek látnia kellene.
A mű igaz történetet elevenít fel.
Ahogyan azt a Hotel Ruanda (2004) című film is teszi amit még sajnos nem sikerült megszereznem de igyekszem minél előbb hozzájutni."A tíz évvel ezelőtt kitört ruandai népirtás, a második világháború utáni történelem legnagyobb tömeggyilkossága a nemzetközi közösség örök szégyenfoltja marad. Hiába érkeztek aggasztó jelek már hetekkel a tragédiát megelőzően, hiába volt egyértelmű, hogy az országban vérfürdő folyik - a világ képtelen volt megakadályozni 800 000 ember lemészárlását alig három hónap alatt. "
Forrás :Múlt-kor
Elég hosszadalmas folyamat volt ahogyan a tuszi és hutu népek ellentéte egyre haragosabbá vált és mivel történelem vázlatot nem szeretnék írni idelinkelek egy részletesebb leírást arról ,hogy mik is voltak a népek harcának történelmi előzményei.

link

Rengeteg dolog van amit én képtelen vagyok felfogni ..
Nem éltem meg egy háborút sem és sosem voltak ellenségeim de nem tudom elképzelni sem ,hogy én valaha is olyat bántsak akár szóval akár tettel aki nem hogy ártott volna nekem de még csak nem is tudom a nevét sem.
Nem tudom megérteni ,hogy hogy válhatnak emberekből vezényszóra gyilkosok és hogy honnan fakad az a düh vadidegenek ellen ami valljuk be nem csak az emberiség nagy háborúiban és csatáiban mutatkozott meg hanem a ma világában is..Értetlenül állok ezek előtt a körülöttem zajló események előtt.
Mikor megtámadnak az utcán valakit a kinézete miatt vagy mert egy piros sál van rajta..igazából azoknak akik ezt elkövetik és élvezik az teljesen mindegy ,hogy miért.
Egyszóval nem..
nem fogom megérteni sosem..Az áldozatok emlékére

3 megjegyzés:

 1. Elképesztő egyesek miket nem tudnak a "külvilágról":/ De ez a film tényleg nagyon sokkoló:/

  VálaszTörlés
 2. az volt a másikat is meg kéne majd néznünk a Hotel ruandát

  VálaszTörlés
 3. Szia. Rendszeresen olvasom a blogodat, és ide mindenképpen úgy éreztem, hogy írnom kell.
  Én is így vagyok, ezzel, ahogy te. Egyszerűen nem tudom megérteni/felfogni, hogy miért ilyenek az emberek. Főleg, azt nem, hogy miért kell valakit a származása miatt kinézni. :S

  VálaszTörlés